Middelland-Zuid

Wat gebeurt er onder je huis?

Veel huizen in Rotterdam zijn gebouwd op houten palen. Bij een aanzienlijk deel van deze houten paalfunderingen ontstaan problemen. Dat zie je niet altijd direct, maar kan tot grote schade leiden. De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat deze  problemen worden voorkomen, daarom geeft zij subsidie voor funderingsonderzoek.

Op de kaart zijn woningen met een houten paalfundering in de Middelland-Zuid te zien. Zit jouw huis er bij? Dan gaan wij van Urbannerdam je informeren over en begeleiden met funderingsonderzoek. Hiervoor hebben wij opdracht van de gemeente gekregen. Als je contact met ons opneemt gaan wij samen aan de slag. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte.

Stappenplan

Vaak delen meerdere woningen, panden of VvE’s één fundering. Daarom werk je samen met de buren aan funderingsonderzoek. Urbannerdam begeleidt je bij het contacten leggen, offertes opvragen, opdracht geven en alles wat er nog bij een onderzoek komt kijken. Daarna weet je alles over de fundering van je huis. 

1. Neem contact op met Urbannerdam

Het onderzoeksbureau vat de uitkomst van het onderzoek in een onderzoeksrapport samen. Dit rapport wordt door de gemeente getoetst: voldoet het aan de kwaliteitseisen? Zo weet je zeker dat je een degelijk en betrouwbaar rapport krijgt. Eigenaren die opdracht geven voor funderingsonderzoek krijgen begeleiding van Urbannerdam.

2. Samenwerken met de buren verlaagt de kosten: vorm een groep

Eigenaren die de fundering met de buren delen moeten samenwerken om deze te laten onderzoeken. Het is mogelijk om samen en zo goedkoper een funderingsonderzoek uit te laten voeren. Deze funderingen vormen dan een "onderzoeksblok". Neem contact op met de buren om de samenwerking op gang te brengen. Wij begeleiden je hierbij. Je krijgt meer voor elkaar als je contactpersoon wordt. Neem contact op met ons op als je dit graag wilt.

3. Vraag offertes aan en kies een offerte
Als jullie met een groep eigenaren besluiten om de fundering te laten onderzoeken moeten jullie offertes opvragen. Wij kunnen jullie in contact brengen met onderzoeksbureaus en helpen om een offerte te kiezen. Kijk daarbij naar de prijs, maar misschien spelen gevoel en communicatie bij en met het bureau ook een rol. Wij stemmen met de gemeente af hoeveel subsidie jullie krijgen.
4. Subsidie
De gemeente geeft subsidie voor funderingsonderzoek: maximaal 75% van de kosten met een maximum bedrag van € 1500 per eigenaar. Voorwaarden: buren werken samen, een erkend bureau onderzoekt de fundering en de eigenaren delen het rapport met de gemeente.
5. Geef opdracht en laat de fundering onderzoeken
Als alle eigenaren uit de groep akkoord zijn met de offerte geven jullie opdracht aan het onderzoeksbureau. Het onderzoeksbureau onderzoekt daarna de fundering.
6. Het onderzoeksbureau levert een onderzoeksrapport

Het onderzoeksbureau vat de uitkomst van het onderzoek in een onderzoeksrapport samen. Dit rapport wordt door de gemeente getoetst: voldoet het aan de kwaliteitseisen? Zo weet je zeker dat je een degelijk en betrouwbaar rapport krijgt. Eigenaren die vóór de zomer opdracht geven voor funderingsonderzoek krijgen na afronding van de werkzaamheden nog begeleiding door Urbannerdam.

7. En daarna…?

Elke deelnemer weet hoe de fundering ervoor staat. Nu is het duidelijk of er vervolgstappen genomen moeten worden. Het funderingsloket van de gemeente is voor vragen bereikbaar. Wie verdere begeleiding wenst kan ook bij Urbannerdam terecht.

Veelgestelde vragen

Funderingsonderzoek

Waarom is Middelland-Zuid aangewezen voor funderingsonderzoek?

In Middelland-Zuid staan veel panden op houten palen. Dat kan tot problemen leiden. Daarom heeft de gemeente besloten om eigenaren in deze wijk gratis procesbegeleiding aan te bieden. Urbannerdam heeft hiervoor opdracht gekregen.

Is Middelland-Zuid de enige buurt met procesbegeleiding voor onderzoek?

Nee, er werd al in andere buurten van Rotterdam funderingsonderzoek met procesbegeleiding uitgevoerd. De subsidieregeling geldt niet alleen voor Middelland-Zuid. Woningen in Rotterdam op een houten paalfundering komen op voorwaarden in aanmerking voor subsidie.

Welke voordelen heeft funderingsonderzoek?

Eigenaren die de fundering laten onderzoeken weten of zij op korte termijn actie moeten ondernenemen of niet. Een onderzoeksrapport is een goed vertrekpunt om de ontwikkeling van de fundering te monitoren. En bij verkoop van woningen wordt steeds vaker gevraagd wat de staat van de fundering is. 

Hoe werd de lijst met te onderzoeken panden van Rotterdam opgesteld?

De lijst met panden inMiddelland - Zuid die in aanmerking komen voor wijkgericht onderzoek is door de gemeente o.b.v. de funderingskaart Rotterdam opgesteld. Hier is vermeld welk pand welk type fundering heeft.

Komt mijn woning in aanmerking voor funderingsonderzoek met procesbegeleiding?

Op de kaart van de wijk is te zien welke panden in aanmerking komen voor procesbegeleiding. Als je vragen hierover hebt kun je altijd contact opnemen met het team van 'Mijn fundering'.

Wat is een onderzoeksblok?

Het is mogelijk dat eigenaren van funderingen die naast elkaar liggen samenwerken aan funderingsonderzoek. Deze funderingen vormen dan een "blok".  Het is goedkoper om meerdere funderingen als blok te laten onderzoeken dan afzonderlijk. Er wordt wel een uitspraak over elke fundering gedaan. 

Wat doet een contactpersoon?

Eigenaren en buren werken samen omdat vaak meerdere panden op één fundering staan. Contactpersonen zijn eigenaren die hun mede-eigenaren willen overtuigen om mee te werken met funderingsonderzoek. Urbannerdam is aanspreekpunt voor contactpersonen en voorziet hen van informatie. We zorgen samen dat zoveel mogelijk eigenaren mee doen. Iedereen kan contactpersoon worden.

Is er subsidie beschikbaar?

De gemeente Rotterdam subsidieert onder voorwaarden onderzoek naar de kwaliteit van houten paalfunderingen. De gemeente betaalt maximaal 75% van de kosten. 

Wat kost funderingsonderzoek?

De kosten van het onderzoek zijn afhankelijk van de grootte van de fundering en het aantal eigenaren dat meedoet met het onderzoek. Voor de meeste woningen zal het onderzoek na aftrek van de subsidie ongeveer € 400 kosten. De definitieve kosten zijn bekend als eigenaren een offerte opvragen en de subsidie is berekend.

Krijgen eigenaren die niet mee doen ook een rapport?

Nee, alleen wie meedoet aan het onderzoek ontvangt een rapport. Adressen die niet meedoen worden in het rapport niet genoemd. Rapporten worden opgenomen in de openbare funderingskaart. 

Wat doe ik met de uitkomsten van het rapport?

Uit het rapport kan blijken dat de kwaliteit van de fundering nog goed is. Je hoeft dan niets te ondernemen. Het kan ook zijn dat de fundering matig is en dan is het advies om in de toekomst te herstellen. Uit het onderzoek kan ook blijken dat funderingsherstel snel nodig is. Het onderzoeksbureau kan de rapporten toelichten en adviseren over vervolgstappen. 

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Sabeth of Tim van Urbannerdam.
Sabeth of Tim helpen je graag verder als je specifieke vragen hebt over de mogelijkheden van onderzoek.

Aanmelden Nieuwsbrief
Middelland-Zuid

Wil je op de hoogte blijven van het funderingsonderzoek in jouw wijk, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op social media:

© 2015 - 2022 Copyright | Privacyverklaring